Gdzie znajduje się witamina K?

Gdzie znajduje się witamina K?

Gdzie znajduje się witamina K? Procesy krzepnięcia krwi i mineralizacji tkanek zależą od witaminy K. Czym więc jest i jak wpływa na pracę narządów i stan naczyń krwionośnych? Gdzie jej szukać i jak podawać, aby w pełni wykorzystać jej dobroczynne właściwości? Jakie jest ryzyko jego nadwyżki lub niedoboru?

Witamina K to naturalnie występująca substancja występująca w dwóch formach: Witaminy. K, fitochinon syntetyzowany w roślinach, działa również jako menachinon witaminy K2, wytwarzany przez bakterie flory jelitowej. Wspomniane związki są wręcz niezbędne dla dobrego metabolizmu białek niektórych białek, które są idealne do budowy tkanki kostnej i homeostazy, czyli zdolności organizmu do blokowania krwi.

Gdzie znajduje się witamina K?

Gdzie znajduje się witamina K?
Gdzie znajduje się witamina K?

Tak naprawdę witamina K to grupa związków organicznych uważanych za jeden z najważniejszych składników odżywczych. Warto zauważyć, że witamina ta występuje naturalnie w dwóch formach. Witamina K2 jest wytwarzana przez mikroorganizmy, w tym te znajdujące się w ludzkim układzie pokarmowym, które nazywamy florą jelitową. Podobnie jak witamina K1, witamina K2 jest rozpuszczalna w tłuszczach. Jest syntetyzowany przez mikroorganizmy w jelicie czczym i jelicie krętym i zaspokaja większość potrzeb dorosłych na tę substancję. Według naukowców witamina K2 jest biodostępna prawie w 100%. Witamina K1 to żółty płyn, syntetyzowany przez rośliny, odporny na wysoką temperaturę i rozpuszczalny w tłuszczach. Witamina K1 jest dostarczana organizmowi wraz z pożywieniem, a po ekspozycji na pokarmy pochodzenia roślinnego wchłania się od 30% do 70% jej całkowitej zawartości pokarmowej. Znajdziemy ją najczęściej w warzywach, a jej zawartość jest proporcjonalna do ilości chlorofilu, dlatego najbogatszymi źródłami tej witaminy są: szpinak, jarmuż, brokuły, lucerna, brukselka, jarmuż, szparagi, długie liście Sałata, pietruszka, awokado, pomidory, groch, ziemniaki, seler, marchew, burak, brzoskwinie, truskawki, rzodkiewki.

Dodatkowo znajdziemy witaminę K w tabletkach, które pozwalają uzupełnić dietę o menachinon 7 (MK-7). Witamina ta pomaga zachować zdrowe i silne kości, ponieważ uczestniczy w procesie wbudowywania wapnia do tkanki kostnej, jednocześnie zapobiegając nadmiernemu gromadzeniu się tego minerału w naczyniach krwionośnych. Ciekawa może być również witamina K2D3. Warto zauważyć, że na przestrzeni lat powstało coś w rodzaju kompleksu witaminowego, czyli swoistego połączenia kilku witamin w jednym preparacie. Ten kompleks jest bardzo popularny, a jednym z nich jest połączenie witamin K2 i D3.

Rola witaminy K w organizmie człowieka

Pojęcie witaminy K to grupa związków organicznych uważanych za jeden z najistotniejszych składników odżywczych. Witamina ta odgrywa bardzo ważną rolę w utrzymaniu dobrego funkcjonowania organizmu, co najważniejsze bierze udział w syntezie czynników krzepnięcia osocza oraz białka protrombiny. Pomaga w utrzymaniu prawidłowej równowagi gospodarki wapniowej, dzięki czemu bierze udział w wychwytywaniu wapnia przez układ kostny oraz znacząco wspomaga tworzenie tkanki kostnej. Wspomaga układ sercowo-naczyniowy, dzięki czemu wykazuje wysokie działanie przeciwkrwotoczne, wzmacniając ściany naczyń krwionośnych, jednocześnie zapobiegając pękaniu lub zwapnieniu naczyń krwionośnych. Posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwbólowe, przeciwzapalne i ważne przeciwgrzybicze. Co najciekawsze, może znacząco spowolnić postęp choroby nowotworowej.

Jakie są skutki niedoboru i nadmiaru witaminy K?

Zaczynając od przyczyn niedoboru witaminy K, warto wspomnieć, że najczęstsze pierwsze to nadużywanie narkotyków i różne antybiotyki, które niszczą bakterie produkujące witaminę K. Niedobór tej witaminy można rozpoznać po siniakach po najmniejszym nawet uderzeniu, krwotokach z nosa, długotrwałym gojeniu się ran, krwotoku miesiączkowym czy biegunce. Skutkiem niedoboru witaminy K jest to, że wapń, zamiast odkładać się w kościach, dostaje się do tętnic z bardzo tragicznymi konsekwencjami, w rzeczywistości połączeniem osteoporozy i miażdżycy. Trwałe wady mogą prowadzić do raka i choroby Alzheimera.

Podobnie jak w przypadku niedoborów, przedawkowanie witaminy K jest bardzo rzadkie. Jednak przedawkowanie tej witaminy może powodować wiele zagrożeń dla zdrowia, co może prowadzić do zaburzeń równowagi w organizmie.

Objawy wysokiego poziomu witaminy K mogą obejmować:

  • ból serca,
  • nadmierne pocenie się i kłopoty,
  • dysfunkcja i ból wątroby,
  • uderzenia gorąca.